Thuis op reis

Thuis op reis

Door Hanno Spanninga | 15.07.2020 | Leestijd:

Het is even na half één. Mijn enige en favoriete schoondochter heeft net brood gehaald. De geur ervan brengt me in een flits terug naar 1988.

Eitje erbij

Ik sta weer in de S&O-bakkerij van Wessanen Meel in Wormerveer. Samen met baktechnisch adviseurs Tinus Winkel en Bas Burgers. De laatste stond bekend als ‘eitje erbij’. Als het niet bakte, dan adviseerde Bas nogal eens om een eitje aan het deeg toe te voegen. Blijkbaar – ik ben geen bakker – werkte dat zeer probaat.

Godfried Bomans, ineens ook weer in mijn hoofd, was veruit mijn favoriete schrijver voor de verplichte boekenlijst op de middelbare school. Hij schreef boeken vol met korte verhalen. Ideaal. Zo kon ik een boek lezen zonder de draad kwijt te raken. Bomans schreef: “Als het leven mij iets geleerd heeft, dan is het dat elk heimwee naar het verleden de blik in het heden slechts verduistert.” Bomans heeft gelijk. Immers, als je met je gezicht naar vroeger staat, dan sta in het heden met je ‘back to the future’. En struikel je makkelijk als je naar overmorgen loopt.

‘De dagen in ons leven zijn als bloemen die kort bloeien’

Toch is heimwee op zijn tijd een groot goed. Het brengt me nu terug naar een moment, dat Tinus naast me staat en mij, op zijn onmiskenbare en altijd warme wijze, advies geeft. Ik zie de glimlach op zijn gezicht. Vorig jaar, kort na zijn pensionering, overleed Tinus. Daaraan denkend, trekt er een koude rilling over mijn rug.

Carpe Diem

Het doet me opnieuw realiseren, dat de dagen in ons leven zijn als bloemen; bloemen die kort bloeien. De Romeinse dichter Horatius maakte deze vergelijking zo’n 2.000 jaar geleden al in zijn beroemde ‘Carpe Diem’, dat ‘Pluk de dag’ betekent. De rode draad in zijn verhaal: Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen. Want voor je het weet, zijn je bloemen uitgebloeid.

‘De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is.’

Ruik ook eens aan een brood. En ga terug naar de momenten, dat je gelukkig was. Op zulke momenten open je de deuren van je hart. Laat je even alle ‘to do’ lijstjes los. Het ideale moment om je af te vragen of dat wat je nu doet, je net zo gelukkig maakt als toen. Of dat het misschien wel tijd is om je roer om te gooien, zoals velen de afgelopen maanden al deden. Is dit het, waarom je ooit besloot om bakker, slager of kok te worden. De marketing in te gaan. De technologie of techniek. De zorg of het onderwijs.

Is dit wat je in je pubertijd voor ogen had? Pluk je de dag? Denk er eens over na deze zomer. Die meer dan ooit in Nederland wordt gevierd. Of zelfs thuis. Bomans zei erover: “De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is.”

Foto: Huems04 via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.