Realiseer je droom

Realiseer je droom

Door Hanno Spanninga | 19.10.2020 | Leestijd:

In 2000 opende hij zijn eerste winkel aan de Kalverstraat. Dit jaar opende hij zijn House of Rituals, vlakbij op het Spui. In 20 jaar tijd bouwde oprichter Raymond Cloosterman zijn concern. Het was zijn baanbrekende droom: een lifestylemerk met duizenden winkels in huis- en huidverzorging.

Hij heeft zijn droom gerealiseerd. Mooi voor hem, maar hoe realiseer jij je dromen? Cloosterman vertelde eens aan Ondernemer.nl, dat het stellen van prioriteiten voor hem een uitdaging is. “Elke dag zie ik wel honderd kansen, maar dan moet je wel de juiste keuzes maken.”

Bottleneck

Je eigen droom realiseren. De juiste keuzes maken. Waarom lukt dat niet altijd? Niet leuk om je te realiseren, maar dat ligt aan jezelf. Of zoals Peter Drucker, hoogleraar in de organisatieleer, ooit zei: “The bottleneck is always on top of the bottle”.

“The bottleneck is always on top of the bottle”

Oké, als ik erken dat het aan mij ligt, hoe los ik dat dan op? Het is onderwerp van gesprek bij veel opdrachtgevers. Ze voelen zich geleefd door de dagelijkse hectiek. In de bakkerij is dat niet gek. Elke dag opnieuw ren je van 0 naar 100 (van grondstof naar eindproduct). Het is al bewonderenswaardig, dat je dit iedere dag lukt.

Eisenhower Matrix

De Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower had een aanpak, een matrix, die je ook nu nog kan helpen je dromen te realiseren. Hij bepaalde zijn prioriteiten op basis van wat belangrijk is en wat dringend. Zaken, die dringend èn belangrijk zijn, doe je als eerste. Werk, dat minder dringend maar wel belangrijk is, plan je in. Dan doe je de dingen die wel dringend, maar niet belangrijk zijn.

“If you can dream it, you can do it.”

Veel werk is niet belangrijk en niet urgent; die doe je gewoonweg niet. Pas had ik een opdrachtgever, die zo voor zichzelf de juiste keuzes maakte en weer grip op zijn werk kreeg. En tijd voor zijn droom.

Disney

Cloosterman volgt het motto van Walt Disney: “If you can dream it, you can do it.” Ik ben het er roerend mee eens. Al moet ik mezelf ook regelmatig bij de lurven pakken. Dan ben ik mijn eigen bottleneck.

Foto: Comfreak via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.