Lofzang op de vakman

Lofzang op de vakman

Door Hanno Spanninga | 01.02.2024 | Leestijd:

De liefde voor de bakkerij zat er bij mij al jong in. De tweelingzus van de baker, die mij ter wereld hielp, werkte bij de bakker in de winkel. Ik heb altijd geweten, dat er een parallel is tussen de geboorte van een kind en van een brood. Zo vindt immers iedere bakker zijn eigen brood het mooist.

Het respect voor het vakmanschap van de bakker werd tijdens mijn puberteit versterkt op zo’n 7,5 kilometer van mijn geboortehuis. Ik fietste iedere dag naar school in Heerenveen. ’s Ochtends rook ik bij het passeren van de bakkerij in Oudehaske het verse brood, dat de bakker dan net buiten zette om te koelen. Op de terugweg naar huis stopten we vaak om de bakker te vragen naar zijn verdriet: Een zak met koekresten en stukken kantkoek voor een halve gulden. Het toppunt van genieten is voor mij nog altijd het uiterlijk, de geur, het mondgevoel en de smaak van Fries stukswerk, ‘koeke’ en brood gemaakt door een vakman.

“Vakmanschap is de ruggengraat van onze bakkerijen, van klein tot groot”

Vanaf dat vroege begin koester ik het vakmanschap van de bakker als ambacht én als erfenis. Een erfenis van mijn jeugd en van de generaties voor ons. Voor onze sector is vakmanschap méér. Vakmanschap is de ruggengraat van onze bakkerijen, van klein tot groot. Ook onze grootste bakkers beheersen het ambachtelijk vakmanschap tot in de vingertoppen. Het is de basis voor de meest geavanceerde productieomgeving.

Het fascineert me, hoe in een tijdperk van technologische vooruitgang – als zelfs Piet Sluimer zich afvraagt of de bollenkast passé is – het menselijk vakmanschap als ingrediënt voor heerlijke producten niet te vervangen is.

“Vakmanschap is niet alleen voeding voor je lijf, het is ook voeding voor je ziel”

We leven in een tijd van zorg om zoet en zout, van kunstmatige intelligentie en robots, van minder studenten en meer vacatures. Vakmanschap is de basis voor de oplossing, ook als dat verdere mechanisatie, automatisering en robotisering betekent. Daarom is het onze taak om de fakkel van de bakkerspassie door te geven. Want net als 100 jaar geleden blijven de traditionele waarden van het vakmanschap de bouwstenen van de toekomst. In een wereld, die op de kop staat, zijn vakmanschap en liefde de constante factor.

Vakmanschap is niet alleen voeding voor je lijf. Het is ook voeding voor je ziel. Ik voel oprecht geluk als ik geniet van een bakkerijproduct. Alleen of samen met anderen. Want het vakmanschap van de bakker verbindt. Achter elke keer, dat je kassa rinkelt, schuilt een nieuw menselijk verhaal. Van brood en koek tijdens leren en werken, tijdens feest en verdriet, bij de geboorte van een kind.

Foto: Andreas Hundt via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.