Zwaar weer

Zwaar weer

Door Hanno Spanninga | 20.10.2023 | Leestijd:

Het regent dat het giet. Het had mijn vakantie van 2023 kunnen zijn. Eigenlijk wel knap, dat je in de ‘met afstand’ warmste zomer ooit gemeten toch nog de slechtste weken kunt kiezen. Ik heb het hiervoor echter over een zomer lang geleden.

Als kind ben ik dan samen met mijn ouders met de boot op vakantie. Nog zie ik mezelf zitten. Luisteren naar het WK op de radio. Intussen komt er bijna meer water uit de lucht, dan er in het meer is. Neeskens – ik ben hem graag bij een potje – scoort als eerste tegen Duitsland. Helaas, we verliezen ook deze finale. Waarom hebben de Duitsers nooit een Mislintat?

Met 15 uur werk verdien ik als 15-jarige evenveel als in de fabriek met een maand vakantiewerk.

Die vakantie heb ik alle boeken van de Kameleon al gelezen, alle kruiswoordraadsels van Denksport al opgelost. Uit verveling begin ik kruiswoordraadsels te ontwerpen. Het groeit uit tot een lucratieve activiteit. Eerst komen er puzzels in de schoolkrant. Daarna verkoop ik ze aan de regionale kranten. Op mijn top krijg ik 175 gulden per puzzel. Met 15 uur werk verdien ik als 15-jarige evenveel als in de fabriek met een maand vakantiewerk.

In alle jaren daarna heb ik nooit de looneisen en -stijgingen van deze tijd meegemaakt. Ze zijn historisch. De lonen stijgen, waardoor de prijzen stijgen, waardoor de lonen stijgen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik begrijp de worstelingen van de werkgevers in de sector. Het is daarom schrikken en toch geen verrassing: Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf stopt in zijn huidige vorm. Dat is al net zo historisch. Via het Sociaal Fonds investeert de bakkerijschakel in onze keten in instroom, ontwikkeling en behoud van goedgeschoolde medewerkers.

Laten we samen werken aan de toekomst van de sector

Toch proef ik ook de ambitie van de sociale partners om een samenwerking-nieuwe-vorm te vinden. Het belang daarvan is (bijna) net zo groot als de nood bij de ondernemers door kostenstijgingen en personeelstekorten. Tijdens de Beko Najaarsdagen was dat laatste de rode draad in mijn gesprekken met ondernemers. Precies daarom zetten we als Federatie voor de Nederlandse Bakkerijsector (FNBS) in op het ontwikkelen van meer regionale samenwerkingsverbanden van ondernemers, onderwijs en overheid, zoals Bakery Sweets Center. Om te beginnen in de regio Nijkerk.

Laten we samen werken aan de toekomst van de sector. Over onze verschillen en onze eigen schaduw heen stappen. Omarmen wat ons verbindt. Laten we de sociale partners veel wijsheid en voortvarendheid toewensen bij het oplossen van hun puzzel. Zodat ieder alleen kan doen wat nodig is voor zijn leden en samen kan doen wat nodig is voor allen.

Afbeelding: Foto: Franz Bachinger via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.