PPADISCMBTI

PPADISCMBTI

Door Hanno Spanninga | 14.12.2020 | Leestijd:

“Waarom is alles bij jullie altijd een wedstrijd?” Mijn vrouw vroeg het, nadat mijn zoon en ik elkaar weer eens in de haren zaten. Nou ja, haren. Hij heeft moeite om toe te geven, dat mijn ideeën en aanpak beter zijn. Dat vindt hij ook van mij. Onzin, natuurlijk.

Het behalen van resultaten

Wat vlak voor je gebeurt, zie je vaak niet scherp. Ik zag niet, hoezeer hij – ook als stiefzoon – in gedrag op mij lijkt. Het werd duidelijk uit de PPA, de Persoonlijke Profiel Analyse, die we invulden. Beiden hebben we een D-profiel: een sterke prestatiedrang met, centraal in ons gedrag, het behalen van resultaten. In mijn rapport staat zelfs letterlijk: “(…) ziet een activiteit als een wedstrijd.” Tja.

“PPA: Eenvoudiger, sneller, vaak scherper en veel goedkoper.”

Ruim twintig jaar geleden, tijdens een sollicitatie, vulde ik mijn eerste PPA in. In al die jaren deed ik dat drie keer. In de uitkomsten zie je hoe mijn werkgedrag zich door de jaren heen ontwikkelde. En wat me verraste: Het huidige profiel van mijn zoon is identiek aan dat van mij 20 jaar geleden.

DISC assessment

De PPA is gebaseerd op de DISC-theorie van psycholoog Marston. Hij definieerde vier kenmerken voor persoonlijkheid, afgekort DISC: Dominantie, Invloed, Stabiliteit, Conformiteit. Psycholoog Clarke ontwikkelde DISC tot een assessment, een middel voor gedragsbeoordeling. Tegenwoordig kun je kiezen uit diverse DISC-assessments. Van de PPA tot een indeling op kleur. Ik ben rood. Daarnaast zijn er ook andere analyses om gedrag in kaart te brengen, zoals MBTI, de Myers-Briggs Type Indicator.

Ze geven allemaal inzicht in gedrag. Inzicht, waaraan je je oordeel over een sollicitant kunt toetsen. Inzicht, dat je helpt gedrag van medewerkers beter te begrijpen. Inzicht, waarmee je medewerkers of je team kunt helpen het maximale uit zichzelf te halen.

“Als ik rollenspellen had willen doen, dan was ik wel naar de toneelschool gegaan.”

Zelf werk ik graag met de PPA. Die is eenvoudiger, sneller, vaak scherper en veel goedkoper dan de assessments bij grote bureaus. Die van de rollenspellen. Een allergie! Als ik toneel had willen spelen, was ik wel naar de toneelschool gegaan.

Carrièrerichtlijn

Wil je snel resultaat behalen, ben je direct en ongeduldig, werk je hard en stoor je je aan anderen, die minder productief zijn? Grote kans, dat je scoort op de D en ondernemer (in spé) bent. Zoals mijn zoon. Ik ben trots op hem. Hoe hij als logistiek planner resultaat boekt voor zijn werkgever. En vooral, daar ben je vader voor, dat hij iets doet waarin hij tot bloei komt, gelukkig van wordt. Uit zijn PPA-carrièrerichtlijn bleek, dat hij geschikt kan zijn als logistiek manager. Het is zijn volgende ambitie. En vast niet zijn laatste.

Meer informatie over de PPA

Wil je meer weten over de PPA, zelf een keer de PPA invullen om inzicht te krijgen in je werkgedrag of bijvoorbeeld een sollicitant laten toetsen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op via 06-21458973 of mail me: hanno@foodresult.com. Alvast tot dan!

Foto: Antoine Beauvillain via Unsplash

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.