Holland of Hollywood

Holland of Hollywood

Door Hanno Spanninga | 15.04.2023 | Leestijd:

Ik kan mijn ogen en oren niet geloven. Die tijd is voorbij. Robots zijn geen R2-D2’s met knipperende lampjes en bliepjes. Het zijn geen droids zoals Robocop. De bouwers hebben geen witte jassen en wilde kapsels zoals Dr. Emmett Brown in Back to the Future. De toekomst in Holland is minder spectaculair dan in Hollywood.

De bouwers lijken meer op de Tovenaar van Oz: Gewone mensen. Nogal wat robots kun je ook niet goed zien. Ze zitten verstopt in administratieve processen, in foto’s van een vluchtende oud-president en die bij deze column en natuurlijk in teksten. Misschien wel in deze column.

Het wordt helemaal spannend zodra robots een hart krijgen.

In de industrie vind je de zichtbare robots, zoals Spot van Boston Dynamics. De voedingsindustrie, waaronder de bakkerij, was in 2021 goed voor 28 procent van alle in Nederland gekochte industriële robots. Het aantal aangeschafte robots steeg in de sector met 42 procent naar 650 (bron: ANP). Dit zijn vaak domme robots die saaie, herhalende handelingen uitvoeren. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie worden de robots zelfstandiger. Zoals autonome veldrobots, die op eigen houtje het onkruid op akkers wieden. Het wordt helemaal spannend, zodra robots een hart krijgen, zoals de Blikken Man in de Tovenaar van Oz. Zover is het echter nog niet.

Ook als mkb-ondernemer kun je er zeker al wat mee. Met cobots (collaboratieve robots) om taarten te decoreren of om simpelweg bakplaten te keren. Met Midjourney of Canva om unieke foto’s te maken. Of met ChatGPT om antwoorden op vragen te vinden. Tot hier heb ik deze column geschreven. De tekst hierna is het antwoord van ChatGPT op mijn vraag: “Wat zijn de 3 belangrijkste redenen voor consumenten om in de toekomst naar bakkerswinkel te gaan?”

Wat zijn de drie belangrijkste redenen voor consumenten om in de toekomst naar de bakkerswinkel te gaan?

“Ten eerste bieden bakkerswinkels verse en ambachtelijke producten aan die niet gemakkelijk elders te vinden zijn. Klanten waarderen de kwaliteit en smaak van deze producten, evenals de authenticiteit van de ervaring. Een tweede reden is de mogelijkheid om gepersonaliseerde en op maat gemaakte producten te krijgen. Bakkerswinkels kunnen speciale taarten maken voor verjaardagen of bruiloften. Dit soort maatwerk wordt gewaardeerd door klanten die op zoek zijn naar iets unieks en speciaals. Ten slotte zullen consumenten naar bakkerswinkels blijven gaan vanwege de persoonlijke service en interactie met het personeel. Bakkerswinkels hebben vaak een lokale en gemeenschapsgerichte sfeer, waar klanten zich welkom voelen en waar hun wensen worden begrepen.”

We leven in een fascinerende tijd, die nog iedere dag boeiender wordt.

Afbeelding: Dit lijkt een foto, maar de afbeelding is gemaakt met Midjourney

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.