Lekker ballen

Lekker ballen

Door Hanno Spanninga | 21.03.2023 | Leestijd:

Het is vrijdagavond. Samen met mijn jonge team ga ik naar een jeu de boules-baan. Hun idee. Ik vraag me af wat ze daar op hun leeftijd te zoeken hebben. Als nestor pas ik wel tussen het publiek. Denk ik. Onterecht. In de bar verhoog ik de gemiddelde leeftijd bijna met een vol jaar.

Jeu de boules. Als je dat hoort, waar denk jij dan aan? Aan mannen met witte hoedjes? Aan de camping? Aan Frankrijk? Dan ben je van voor 1980. Denk je aan gezellig boulen met vrienden? Aan streetfood en speciaalbiertjes? Aan een foodhal en een speeltuin voor volwassenen? Dan ben je millennial of Gen Z.

Ik kom die vrijdagavond in een voormalige autogarage met een open plafond, waar het smoezelige isolatiemateriaal weelderig uithangt, met tafels gemaakt van kabelhaspels en sportvloeren en met meerdere banen om petanque te spelen, zoals jeu de boules officieel heet. Er is plek voor een paar honderd gasten.

Soms zelfs met streetfood van lokale topchefs. Dat is pas lekker ballen.

Het prikkelt me. Ik mis al een paar jaar deze opkomende trend. Iedere zichzelf respecterende stad heeft nu een boulesbar. Met prima eten. Soms zelfs met streetfood van een topchef. Dat is pas lekker ballen.

Kijk je naar het interieur van de boulesbars, dan lijkt het bijna een bij elkaar geraapt zootje. Dat is het niet. De meubels zijn nogal eens op maat gemaakt. De bar is helemaal van nu. Als je over de schaduw van je leeftijd heen stapt (ik spreek nu mezelf toe), dan zie je een weloverwogen inrichting. Volledig afgestemd op de doelgroep. Op een doelgroep, die zich daarin op zijn gemak en thuis voelt.

Daarmee is het gedrag van deze generaties bepalend voor de toekomst van jouw bedrijf.

Dat wil je natuurlijk ook voor jouw bedrijf. Dat je aantrekkelijk bent (en blijft) voor je doelgroep. Of het nu je bakkerswinkel is, je bakery café of welke andere combinatie van concepten ook. Je wilt vast ook dat dit over 7 jaar, in 2030, nog steeds het geval is. De helft van de volwassen bevolking bestaat dan uit Millennials en Gen Z. Volgens FSIN is deze gemaksgeneratie tegen die tijd verreweg de grootste besteder in food. De Millennials zijn dan zelfs in de beste jaren van hun economische leven. Daarmee is het gedrag van deze generaties bepalend voor de toekomst van jouw bedrijf. Heb je plannen om je bedrijf te verbouwen? Ondanks de financieel spannende tijd nu? Ga dan in gesprek met je jongere medewerkers. Vraag waar ze hun vrije tijd doorbrengen. Hoe ze hun boodschappen doen. Hoe ze hun leven rond eten inrichten. Hoe je als bakker over 7 jaar nog relevant voor hen bent. Ga op pad. Kijk bij collega’s als Bakker Piet. En neem je team gezellig mee naar de boulesbar.

Foto: Jürgen Sieber via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.