Gentili amici e buongustai

Gentili amici e buongustai

Door Hanno Spanninga | 09.08.2021 | Leestijd:

We zitten in een restaurant in Le Marche in Italië. Meer buiten dan binnen. Half op het terras. Met 3 verschillende soorten tegels op de vloer. Onder een scheefhangend afdakje met balken uit vervlogen tijden. Achter een bloembak met een woekerend groen groeisel en cactussen.

Aan het plafond binnen en de balken buiten hangen – letterlijk – kale peertjes, die het restaurant met hun felle licht eruit laten zien als een plaats delict, waar de recherche zijn onderzoek doet. En dat is goed.

Sfeerverlichting wantrouwen

Eén van de Meesters van de Accademia Maestri Pasticceri Italiani waarschuwde me ooit om restaurants met sfeerverlichting te wantrouwen. In een goed restaurant draait het om het eten en de wijn. Hij klonk, alsof hij ruzie zocht. Maar zo klinken Italianen, als ze gepassioneerd zijn. Het eten móet gezien worden. In het keiharde licht van de waarheid. Zo ook in ons restaurant.

Het eten móet gezien worden

De zeer vriendelijke ober legt wat A4-tjes op tafel. Op de ene kant staat een enkel menu met aanbevolen wijnen onder de kop “Gentili Amici e Buongustai” (Beste vrienden en fijnproevers). Op de andere kant staan niet meer dan 5 antipasti, 5 primi en 5 secundi. Voor wie niet zo vertrouwd is met de Italiaanse keuken: Op Ciao Tutti staat een mooie uitleg. Onderop ligt de wijnmap met makkelijk 100 wijnen. Die net als de ingrediënten voor het eten uit de streek zo’n 25 kilometer rondom het restaurant komen.

Zodra we het mooie servies met de prachtige gerechten voor ons krijgen en we onze eerste hap in onze mond doen, vergeten we de hele aankleding. De balken, de cactussen, de tegels. Eerst zijn we er stil van. Dan vertelt de een nog enthousiaster dan de ander over de prachtige smaken. We proeven van elkaars bord. We móeten wel; zo lekker.

En toch is iedere smaak, ieder gerecht uniek.

Als we weer op aarde zijn, is me duidelijk dat ook hier – zoals ik gewend ben in Italië – op de kaart alle ingrediënten staan, die de chef voor het gerecht gebruikt. Bij sommige gerechten zijn dat niet meer dan twee of drie. En toch is iedere smaak, ieder gerecht uniek. Die eenvoud. Daar word ik ook zo blij van.

Kies voor eenvoud

Ik kan het niet laten het bruggetje te slaan: Wees als ondernemer een Italiaanse chef. Kies voor eenvoud. Zorg dat je waarden, je missie en je ambities net zo eenvoudig en helder zijn als een Italiaanse menukaart op 1 A4-tje. Dan smaakt je toekomst prachtig. Dan geniet je klant, je medewerker en vooral jijzelf net zoveel als ik hierboven deed. De goede ingrediënten zijn de eenvoudige basis. Het verschil maak jij, net als een Italiaanse chef.

Foto: Priscilla du Preez via Unsplash

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.