Focus is alles

Focus is alles

Door Hanno Spanninga | 09.10.2021 | Leestijd:

Er ligt een envelop op de mat. Met het stempel van de Deutsche Post. Dan weet je het wel. Als je tenminste met de auto in Duitsland hebt gereden. De Polizei vraagt je te bekennen, dat je schuldig bent aan te hard rijden. Om je alle mogelijkheid op ontkennen te ontnemen krijg je er een foto van het moment suprême bij.

Is dat nou nodig? Je bent al wat boos, vooral op jezelf, omdat je een bekeuring krijgt. En dan krijg je er een foto bij die beslist niet Instagrammable is. Die hadden ze best wat kunnen photoshoppen, toch? Nu heb je naast de irritatie over het verspilde geld ook nog eens de confrontatie met je uiterlijke onvolkomenheden.

Ik kijk nog eens goed naar de foto. Ik sta er best wel geconcentreerd op. Blik op de weg. Focus op het doel. Je ziet – dat mag ik best stellen als columnist – deze man heeft een missie. Inderdaad, ik wilde naar Fano in Italië, met af en toe een stop bij de Supercharger om prik te halen. Prik. Niet dé prik. Die had ik allebei al.

Terug naar die focus op mijn reisdoel. Als je weet, waar de reis naartoe gaat, dan zie je op de routeplanner fijn welke afslagen je in de gaten moet houden. Alle andere laat je – meestal onbewust – links liggen. Hoe fijn is het, dat je je niet bij elke ‘Ausfahrt’ hoeft af te vragen of dit een te benutten kans is of niet. Tenzij je natuurlijk op de bonnefooi aan het toeren bent. Dan kies je juist voor volstrekt willekeurige afslagen.

Ik moest eraan denken tijdens een gesprek met een opdrachtgever. Hij haalde een uitspraak van enkele jaren geleden van me aan: Focus is alles. Een groot voordeel van een heldere strategie is, dat je juist ook weet wat je niet wilt. Inderdaad het maakt duidelijk, welke afslagen je wel en vooral niet moet nemen om je doelen te realiseren. Je strategie wordt zo de routeplanner van je bedrijf.

Zo’n zakelijke routeplanner maakt je als ondernemer een stuk gelukkiger en succesvoller. Je hoeft niet meer op alle voorbij galopperende kansenpaarden te springen. En al wordt het harde werken er niet minder om, die strategische focus zorgt voor rust in je hoofd en resultaat in je kassa. Bovendien, je bent als ondernemer toch niet op de bonnefooi aan het toeren met je bedrijf?

Ben je lekker onderweg, let dan – look who’s talking – wel op de borden, de signalen uit je team. Natuurlijk vind je het als ondernemer best lekker om te horen, dat je wel snel gaat. Alleen, of je nu onderweg bent met je auto of je bedrijf, als je té hard gaat wordt het risico op brokken er wel groter op.

Foto: Mohit Suthar via Unsplash

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.