Coronahelden

Coronahelden

Door Hanno Spanninga | 18.03.2020 | Leestijd:

In mijn vorige column beloofde ik nu te schrijven over de werkhouding én het koop- en eetgedrag van de sneeuwvlokjes, de prinsmensjes. Over hoe food minded ze zijn en meer dan andere generaties out-of-home eten. Dat was in het ‘voor-corona-tijdperk’. Die tekst ligt in de prullenbak.

Nu eten ze evenveel in de horeca als de andere generaties. Niks. Intussen bakken veel bakkers, groot en klein, zich elke dag een wegtrekker. Voor mij zijn ook dat echte coronahelden.

Scenario

Wat is het effect van het virus voor onze sector dit jaar? Het FoodService Instituut (FSIN) rekende een eerste scenario door, waarin de economie wel iets krimpt, maar niet in diepe crisis komt. (update: Het FSIN corona-dossier 2020)

‘Wat je in deze cijfers niet ziet, is de ingestorte omzet van veel banketbakkers’

FSIN voorziet in dat scenario, dat de omzet van bakkerswinkels tot eind mei flink hoger is. Daardoor zal de omzet van bakkerswinkels op jaarbasis hoger zijn dan in de eerdere verwachtingen van FSIN. Inderdaad, dat geldt voor gemengde bedrijven. Wat je in deze cijfers niet ziet, is de ingestorte omzet van veel banketbakkers. Ook zie je niet de bij veel bakkers verdwenen levering aan horeca en catering, zomaar 30% van de omzet. Dat laatste zal – naast hamsteren – ook een reden zijn voor de gestegen toonbankomzet bij gemengde bakkerijen en broodafdelingen. We eten zeker niet minder, wel anders.

De corona-rekening

In het post-corona-tijdperk krijgen we vast de rekening van de huidige steunmaatregelen. Door gedaald besteedbaar inkomen zal voor veel consumenten de prijs dan extra belangrijk zijn. Discounters in horeca en retail haken daar vast op in. Voor ambachtelijke bakkers is dan de belangrijkste vraag of je écht onderscheidend bent. Belangrijker nog, dan in het pre-corona-tijdperk. In ieder geval voorlopig is de bakker voor veel consumenten, die thuis bij elkaar op de lip zitten, het beste alternatief voor uitgaan. Bakkerijproducten helpen om het thuis leefbaar te houden. Niks Paasbrunch in een restaurant. Paasbrunch aan de keukentafel. Luxe lekkernijen in de (web)winkel zijn daarom ook nu zinvol. Als je de tijd vindt om ze te maken.

De bakker voor veel consumenten, die thuis bij elkaar op de lip zitten, het beste alternatief voor uitgaan.

De komende periode is niet makkelijk en het wordt nog moeilijker. Dat vraagt veel van je als ondernemer. Heel veel. Het kost menigeen vast ook een traan, als mens èn als ondernemer. Maar veel bakkerijondernemers herken je aan hun improvisatievermogen, hun daadkracht en vasthoudendheid. Ik weet het zeker. Ook hier slaan we ons doorheen. Samen. Als sector. Groot èn klein. Voor nu wens ik je van harte gezondheid toe; voor jezelf en voor je bedrijf.

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.