UFO-pyjama

UFO-pyjama

Door Hanno Spanninga | 18.09.2022 | Leestijd:

Een bakkersvrouw zei eens tegen me, dat ze positieve columns nodig had. Die voeden. Dat geldt voor het hele leven. Altijd zoeken naar dat blauwe stukje lucht in het grijs. Juist in een tijd als deze. Dat is nog best lastig.

Energiecrisis, wooncrisis, klimaatcrisis, aardbevingscrisis en coronacrisis. Eigenlijk is er maar één echte crisis. De politieke crisis. Van een kabinet met Hare Koninklijke Hooghartigheid, zonder financiële deskundigheid, op het ministerie van Financiën. Van een gamma-student Bestuurskunde op een exact ministerie als Klimaat en Energie. Van een minister-president, die visie vergelijkt met een olifant die het zicht belemmert. Van een kabinet, dat luistervaardigheid en empathie ontbeert. Van een kabinet, dat problemen oplegt aan sectoren in plaats van oplossingen te vinden mét die sectoren.

Hare Koninklijke Hooghartigheid met een achterneef als Echte Bakker zou beter moeten weten

De halsstarrigheid om niet in te grijpen in de energieprijzen is de frivole minachting of het volstrekte onbegrip van de realiteit van onze eigen Marie-Antoinette. Als er straks voor velen geen brood meer te koop is, zie ik Kaag nog blijmoedig adviseren om dan maar cake te eten. Juist zij met een achterneef als Echte Bakker zou beter moeten weten.

Leiderschap tonen
Stel je voor, dat Nederland jouw bedrijf was. Geen vakmensen. Geen probleemoplossers. Dan was je allang failliet! Ook zonder extreme energieprijzen. Zover zou jij het nooit laten komen. Je zou ingrijpen. Je zou leiderschap tonen. Dat is toch hoe het werkt?

Gelukkig hebben we gedreven ondernemers, die de virtuele bakkershoorn blazen in de media. Gelukkig hebben we NVB en NBOV, die samen op de trom slaan bij het Ministerie van Eikeltjespyjama’s. Gelukkig maakt Caroline van der Plas – weliswaar als enige in het debat – met haar Boer-Bakker-Burger-Beweging haar hart warm en haar interrupties scherp voor de bakkers.

Gelukkig maakt Caroline van der Plas haar hart warm en haar interrupties scherp voor de bakkers

Gelukkig is er nóg een stukje blauw tussen het grijs: de NK BakkersVakWedstrijden. Hoog tijd om een nieuwe Trofee toe te voegen: De Jetten Trofee; voor brood gebakken op 120 °C. Ik stel de prijs ter beschikking: Een Eikeltjespyjama zit er niet in. Die wordt niet meer gemaakt. Dan maar een UFO-pyjama. Want je komt echt van een andere planeet, als je denkt dat je op die temperatuur brood kunt bakken.

Jij bent ook maar mens
Dan nog even over jou. Er komt enorm veel op je af als ondernemer. Jij bent ook maar mens. Wees daarom net even aardiger voor elkaar. Geef een extra knuffel. Zeg iets liefs. Dat helpt, ook als Vadertje Staat jou en je oven in de kou laat staan. En is mooi meegenomen, als er toch nog een oplossing komt.

N.B. Niemand kan in de toekomst kijken. Deze column is geschreven op 12 september.

Afbeelding van Reimund Bertrams via Pixabay

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.