Onderweg naar morgen

Onderweg naar morgen

Door Hanno Spanninga | 11.10.2017 | Leestijd:

“Waarheen leidt de weg, die wij moeten gaan?” Zangeres Mieke Telkamp vroeg het zo vaak bij uitvaarten, dat ze haar de ‘koningin van de uitvaart’ noemen. Het zijn – bij leven en welzijn – ook relevante vragen voor ondernemers.

Net als die van Diana Ross in Mahogany (soundtrack):
Do you know, where you’re going to?
Do you like the things, that life is showing you?
Do you get, what you’re hoping for?

Stephen Covey – man achter ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ – begint in zijn boek bij de 2e eigenschap zelfs met een begrafenis: ‘Begin met het einde voor ogen’.

Do you know, where you’re going to?

Ik moet eraan denken, nu uit onderzoek van Teamleader blijkt dat slechts 10 procent van de mkb-ondernemers de volgende stap voor zijn bedrijf scherp in beeld heeft. Een derde heeft ergens wel een idee.

Ik kom uit een geslacht van goudsmeden. Twee van hen kwamen – net twintig – honderd jaar geleden met een scherp doel voor ogen via Ellis Island de USA binnen. Ze wilden en kregen een stageplaats bij Tiffany in New York, de toen al wereldwijd toonaangevende juwelier. Aller Spanninga is nu de oudste sieradenfabriek in Nederland. En natuurlijk de beste 😉

Aller Spanninga: “Wat gij doet, doet het goed”
Hanno Spanninga: “Wat gij doet, doet het goede”

Eigenlijk draait het in je leven allemaal om effectief leiderschap: Zorg daarom eerst, dat je de goede dingen doet. En bedenk pas daarna, hoe je de dingen goed doet. Mijn grootvader zette boven de deur naar het atelier van de goudsmederij in glas in lood: “Wat gij doet, doet het goed”. Iedere keer als ik het zag, dacht ik er een ‘e’ achter: “Wat gij doet, doet het goede”.

Hoe je dat aanpakt? Zoals je een reis organiseert, bijvoorbeeld naar Amerika. Geef antwoord op de volgende vragen. En schrijf ze op.

  • Waar sta je nu?
  • Waar wil je naartoe?
  • Hoe kom je daar?
  • Wat heb je ervoor nodig?

Toets je voortgang

Dat is je rode draad. En toets – onderweg naar morgen – regelmatig je vooruitgang. Anders neurie je op je sterfbed nog een eye-opener uit Mahogany (film, trailer):
Now looking back at all we’ve planned,
We let so many dreams just slip through our hands.

Foto: Aller Spanninga via allerspanninga.com

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.