Meten is weten

Meten is weten

Door Hanno Spanninga | 26.01.2022 | Leestijd:

Cijfers zijn belangrijk in ons leven. Ze geven houvast. Ze geven richting. Het begint al vóór je geboorte: “Hoeveel weken nog?” Op je eerste dag op aarde vertellen je ouders hoe lang en zwaar je bent. Ben je amper drie turven hoog, dan steek je een paar vingertjes op om je leeftijd te vertellen.

Cijfers zijn belangrijk. Als je vakman bent en je je processen wilt borgen. Vraag de broodbakker naar de deegtemperatuur, de banketbakker naar het recept voor cake, de chocolatier naar tempereren.

Cijfers zijn belangrijk. Als je werkgever bent en je moet puzzelen om de roosters rond te krijgen, je de productiviteit van je medewerkers wilt verbeteren, je het juiste CAO-loon wilt betalen.

Cijfers zijn belangrijk. Als je ondernemer bent en je je toekomstdromen wilt doorrekenen, je de financiële ambities voor je bedrijf wilt bepalen, je de financiering voor je dromen bij de bank wilt onderbouwen.

“Cijfers zijn belangrijk”

Cijfers zijn belangrijk. En toch is er in lange tijd geen Structuurrapport verschenen. Daarom is het goed nieuws, dat nu het Trendrapport Bakkerijsector er is. Met cijfers en feiten, met online verdieping op trendrapportbakkerijsector.nl. Die je als ondernemer, als vakman, als leverancier en als jong aanstormend talent kunt interpreteren vanuit jouw perspectief. Waarin je kunt zoeken naar de trends, die voor jou of jouw bedrijf belangrijk zijn. En misschien wel doorslaggevend.

Cijfers zijn belangrijk. En toch, ga altijd op zoek naar de feiten achter de cijfers. Het aantal bedrijven is inclusief thuisbakkers met KvK-nummer, die 1 feesttaart per week maken. Rapporteert GfK dat omzet van de bakker stijgt met x%, dan bedoelen ze de bakkerswinkel. Gaat het over het aantal leerlingen in het MBO-bakkersonderwijs, dan is dat heel wat anders dan het aantal, dat een diploma behaalt of bij een bakker aan het werk gaat.

Daarom is het goed nieuws dat nu het Trendrapport Bakkerijsector er is

Desondanks, ik ben heel blij dat dit Trendrapport er nu is. Dank aan NBC en alle bijdragers. Daarom ook mijn advies aan jou: Bestudeer het. Gebruik het als naslagwerk. Houd de feiten tegen het licht. Met gezond bakkersverstand. Met je eigen situatie in het achterhoofd. Gebruik het om je keuzes te maken en je intuïtie te onderbouwen. Daarvoor zijn cijfers. Want, en dat weet iedere bakker, meten is weten!

P.S. Cijfers zijn belangrijk. Ook als ze niet in het Trendrapport staan. Zoals de razendsnelle groei van de flitsbezorgers. Volgens Kantar groeien ze dit jaar mogelijk al naar 1 miljard euro. Ja, je kunt er ook appelflappen bestellen. Binnen een kwartiertje in huis.

Foto: NBC via www.nbc.nl. Hanno Spanninga werkte mee aan de ontwikkeling van het Trendrapport.

Volgen op social media

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.